ai-tools

Δίκτυα νανοκαλωδίων θυμούνται και μαθαίνουν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Τον τελευταίο χρόνο περίπου, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το DALL-E έχουν καταστήσει δυνατή τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων (φαινομενικά) ανθρώπινου, υψηλής ποιότητας δημιουργικού περιεχομένου από ένα απλό σύνολο οδηγιών.
εγκέφαλος.

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά – ξεπερνώντας τους ανθρώπους σε εργασίες αναγνώρισης μοτίβων μεγάλων δεδομένων – τα σημερινά συστήματα AI δεν είναι ευφυή με τον ίδιο τρόπο που είμαστε εμείς. Τα συστήματα AI δεν είναι δομημένα με τον ίδιο τρόπο όπως ο εγκέφαλός μας και δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο.

Τα ΑΙ καταναλώνουν επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πόρων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης (σε σύγκριση με τα τρία ή περισσότερα γεύματά μας κάθε μέρα). Σε σύγκριση με εμάς, η ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να λειτουργούν σε δυναμικές, απρόβλεπτες και θορυβώδεις καταστάσεις είναι χαμηλή και δεν διαθέτουν ικανότητες μνήμης όπως οι άνθρωποι.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μη βιολογικά συστήματα που μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπινους εγκεφάλους. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ανακαλύφθηκε ότι αυτοοργανωμένα δίκτυα μικροσκοπικών ασημένιων συρμάτων φαίνεται να μαθαίνουν και να θυμούνται με τον ίδιο τρόπο όπως το κύκλωμα σκέψης του εγκεφάλου μας.

 

Η μίμηση του εγκεφάλου.

Αυτό είναι ένα μέρος μιας έρευνας με όνομα neuromorphics, η οποία στοχεύει να αντιγράψει την δομή και την λειτουργικότητα τον βιολογικών νευρώνων και συνάψεων σε μη βιολογικά συστήματα.

Η έρευνα εστιάζει σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο νανοκαλωδίων για να μιμηθεί τους νευρώνες και τις συνάψεις στον εγκέφαλο.

Αυτά τα νανοκαλώδια είναι μικροσκοπικά σύρματα με πλάτος περίπου ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Είναι κατασκευασμένα από ένα ιδιαίτερα αγώγιμο μέταλλο, όπως ο άργυρος, συνήθως επικαλυμμένο με ένα μονωτικό υλικό όπως το πλαστικό.

Τα νανοκαλώδια αυτοσυναρμολογούνται για να σχηματίσουν μια δομή δικτύου παρόμοια με ένα βιολογικό νευρωνικό δίκτυο. Όπως οι νευρώνες, οι οποίοι διαθέτουν μονωτική μεμβράνη, κάθε μεταλλικό νανοσύρμα είναι επικαλυμμένο με ένα λεπτό μονωτικό στρώμα. Όταν διεγείρουμε τα νανοκαλώδια με ηλεκτρικά σήματα, τα ιόντα μεταναστεύουν διαμέσου του μονωτικού στρώματος σε ένα γειτονικό νανοκαλώδιο (όπως οι νευροδιαβιβαστές στις συνάψεις). Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε ηλεκτρική σηματοδότηση που μοιάζει με σύναψη στα δίκτυα νανοσυρμάτων.

 

secnews

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *