Παρουσίαση της πρώτης GPU AMD Radeon στα 7nm

Όπως αποδεικνύεται, οι πόλεμοι των GPU πρόκειται να κάνουν το 2019 αρκετά θερμότερο από ό, τι περίμενε κανείς. Πριν από λίγο, στο πλαίσιο της ομιλίας CES 2019 της AMD, η CEO Dr. Lisa Su ανακοίνωσε ότι η AMD θα κυκλοφορήσει μια νέα κάρτα γραφικών υψηλής απόδοσης. Ονομάζεται Radeon VII (Seven), και η AMD έχει εστιάσει την προσοχή της στο να αντιμετωπίσει την GeForce RTX 2080 της NVIDIA και αν η κάρτα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της AMD, τότε έρχεται η 7η Φεβρουαρίου.

Η σημερινή ανακοίνωση είναι ενδιαφέρουσα για το ότι είναι εξίσου σημαντικό για την τεχνολογία, όπως το τρισδιάστατο σκάκι που είναι ο αγώνας για την τοποθέτηση της αγοράς μεταξύ της AMD και της NVIDIA. Τεχνικά η AMD δεν αναγγέλλει νέες μονάδες GPU εδώ – οι τακτικοί αναγνώστες θα υποθέσουν σωστά ότι μιλάμε για Vega 20 – αλλά η κατάσταση στην αγορά high-end έχει διαδραματιστεί έτσι ώστε να υπάρχει τώρα ένα παράθυρο για την AMD να φέρει την Vega 20 GPU στην καταναλωτική αγορά, και αυτό είναι ένα παράθυρο που η AMD θέλει να επωφεληθεί πλήρως.

Σε υψηλό επίπεδο τότε, η Radeon VII χρησιμοποιεί μια ελαφρώς μειωμένη έκδοση της Vega 20 GPU της AMD. Με τα 60 από τα 64 CUs που έχουν ενεργοποιηθεί, έχει στην πραγματικότητα μερικά λιγότερα CU από την προηγούμενη ναυαρχίδα της AMD, το Radeon RX Vega 64, αλλά κάνει την απώλεια με πολύ υψηλότερα ρολόγια χρονισμού και πολύ ισχυρότερη. Ως αποτέλεσμα, η AMD λέει ότι η Radeon VII θα έπρεπε να νικήσει τον πρώην ναυαρχίδα της από το 20% έως 42% ανάλογα με το παιχνίδι (με μέσο όρο 29%) καθιστώντας μια βιώσιμη και ανταγωνιστική κάρτα παιχνιδιών 4K.

Μελετώντας τους αριθμούς λίγο περισσότερο, εάν πήρατε το Radeon Instinct της AMD MI50 και κάνατε μια έκδοση για καταναλωτές, το Radeon VII είναι σχεδόν ακριβώς αυτό που θα έμοιαζει. Έχει την ίδια ρύθμιση 60 CU συνδυασμένη με 16GB μνήμης HBM2. Ωστόσο, το ρολόι της Radeon VII είναι λίγο υψηλότερο – 1800MHz έναντι 1746MHz – οπότε η AMD αξιοποιεί στο έπακρο τα 60 CUs. Ακόμα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι από μια καθαρή απόδοσή της FP32, η Vega 20 GPU προοριζόταν να είναι περισσότερο από ένα sidegrade σε Vega 10 από μια αναβάθμιση της απόδοσης. σε χαρτί η νέα κάρτα έχει μόνο πλεονέκτημα υπολογιστικής απόδοσης 9%.

Αντ ‘αυτού, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο καρτών είναι στην backend μνήμης / ROP. Το Radeon Vega 64 (Vega 10) παρουσίασε 64 ROP και 2 κανάλια μνήμης HBM2 που εκτελούν 1,89Gbps ​​το καθένα, για συνολικό εύρος ζώνης μνήμης 484GB / sec. Ο Radeon VII (Vega 20) διπλασιάζει αυτό και στη συνέχεια μερικά 128 ROP και 4 κανάλια μνήμης HBM2, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι η χωρητικότητα μνήμης έχει διπλασιαστεί στα 16GB. Και τότε υπάρχει η ώθηση ρολογιού ταχύτητα πάνω από αυτό: 1800MHz για τα ROP, και 2.0Gbps για τη μνήμη HBM2. Ως αποτέλεσμα, ο Radeon VII έχει πολύ περισσότερη δύναμη, και πολύ περισσότερο με τον τρόπο των πόρων για να το τροφοδοτήσει. Δεδομένων αυτών των αλλαγών και των εκτιμήσεων απόδοσης της AMD, πιστεύω ότι αυτό προσφέρει πολλά στοιχεία για την ιδέα ότι η Vega 10 ήταν ασύμμετρη – χρειαζόταν περισσότερα ROP ή / και περισσότερο εύρος ζώνης μνήμης για να την τροφοδοτήσει.

Παλαιότερα, καθώς αυτό είναι ακόμα ένα προϊόν αρχιτεκτονικής Vega, είναι το Vega που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Δεν υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά, επομένως ακόμα κι αν η AMD επέλεξε να αποφύγει να βάλει το Vega στο όνομα του προϊόντος, θα είναι συγκρίσιμο με εκείνα τα μέρη όσον αφορά τα παιχνίδια. Το Vega 20 GPU προσφέρει νέα υπολογιστικά χαρακτηριστικά – ιδιαίτερα πολύ υψηλότερη υπολογιστική απόδοση FP64 και νέους τρόπους χαμηλής ακρίβειας, κατάλληλους για συμβολισμούς νευρωνικών δικτύων. Το άλλο μπαλαντέρ για την ώρα είναι το TDP. Το MI50 βαθμολογείται για 300W και ενώ η εκδήλωση της AMD δεν ανακοίνωσε ένα TDP για την κάρτα, αναμένω ότι η AMD τρέχει το Radeon VII εξίσου σκληρά εδώ. Μην κάνετε λάθος: η AMD εξακολουθεί να πρέπει να πάει καλά έξω από το γλυκό σημείο στην καμπύλη τάσης / συχνότητας για να χτυπήσει αυτές τις υψηλές ταχύτητες ρολογιού, οπότε η AMD δεν προσπαθεί καν να κερδίσει τον αγώνα αποτελεσματικότητας. Ο Radeon VII θα είναι πιο αποδοτικός από τον Radeon Vega 64 – η AMD λέει 25% περισσότερο perf με την ίδια ισχύ – αλλά ακόμα κι αν η AMD χτυπήσει τους αριθμούς απόδοσης του RTX 2080, τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποτελεσματικότητά του. Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό παιχνίδι AMD: πάμε all-in για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε στο μέτωπο τιμής / απόδοσης.

Κατά συνέπεια, το Radeon VII δεν είναι μια μικρή κάρτα. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ανοιχτό τριπλό ανεμιστήρα για ψύξη με ένα περίβλημα που κολλάει πάνω από την κορυφή του βραχίονα I / O. Σε συνδυασμό με τα διπλά βύσματα σύνδεσης PCIe με 8 ακίδες στο πίσω μέρος της κάρτας, είναι σαφές ότι η AMD σκοπεύει να αφαιρέσει πολλή θερμότητα. Τόσο η AMD όσο και η NVIDIA προχώρησαν σε ανοιχτούς σχεδιασμούς για τις τελευταίες τους κάρτες σε αυτήν την πιο πρόσφατη γενιά, οπότε είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και αυτή που ευνοεί την AMD δεδομένης της τυπικά υψηλότερης TDP.

Οι ισχυρισμοί απόδοσης προμηθευτή θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψην, αλλά προς το παρόν αυτό είναι αυτό που έχουμε. Εάν η AMD κατορθώσει να πετύχει απόδοση RTX 2080, τότε περιμένω ότι αυτό θα είναι μια άλλη περίπτωση όπου οι δύο κάρτες είναι δεμένες κατά μέσο όρο, αλλά είναι οτιδήποτε άλλο αλλά ίσο. Θα υπάρχουν παιχνίδια όπου η AMD πέφτει πίσω, παιχνίδια όπου συνδέουν το RTX 2080 και έπειτα μερικά παιχνίδια που τραβούν μπροστά. Αυτά τα σενάρια είναι πάντα τα πιο ενδιαφέροντα για τους αναθεωρητές, αλλά είναι επίσης λίγο πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να καταλάβουν πως δεν υπάρχει σαφής νικητής.

Όλοι οι άνθρωποι είπαν τότε ότι το ανταγωνιστικό τοπίο θα είναι ενδιαφέρον. Η πρόταση της AMD είναι στην πραγματικότητα αρκετά μέτρια. με μια τιμή τιμής 699 δολαρίων που ξεκινούν στην ίδια τιμή με το RTX 2080, τέσσερις μήνες μετά το RTX 2080. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να ταιριάξουν με την ενεργειακή αποδοτικότητα της NVIDIA και δεν θα έχουν ισοτιμία χαρακτηριστικών από τότε που η AMD δεν έχει (ακόμα) τη δική της εφαρμογή DirectX Raytracing (DXR).

Αλλά αυτό που έχει η AMD, εκτός από μια ανταγωνιστική τιμή και προφανώς ανταγωνιστική απόδοση στα σημερινά παιχνίδια, είναι ένα πλεονέκτημα του VRAM. Ενώ η NVIDIA δεν αύξησε τα ποσά VRAM μεταξύ των γενεών, η AMD είναι για αυτή την κάρτα μισής γενιάς, δίνοντάς της 16GB VRAM στα 8GB του RTX 2080. Τώρα αν αυτό στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ένα πλεονέκτημα απόδοσης τώρα ή στο εγγύς μέλλον είναι ένα άλλο θέμα? Η AMD έχει δοκιμάσει αυτό το gambit πριν με τη σειρά Radeon 390, όπου δεν αποδιδόταν πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι δυνατότητες VRAM της NVIDIA έχουν παραμείνει στάσιμες για μια γενιά σημαίνει ότι η AMD προσφέρει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας “στο χρονοδιάγραμμα” σε αντίθεση με το χρονοδιάγραμμα. Έτσι, ενώ δεν είναι εγγυημένη, θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της AMD. Ειδικά δεδομένου ότι, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση της κάρτας, η AMD προτίθεται να είναι all-in για το Radeon VII σε παιχνίδια 4K, τα οποία θα ωθήσουν την κατανάλωση μνήμης υψηλότερη.

Τέλος στο μέτωπο των παιχνιδιών,  η Radeon VII θα ξεκινήσει με 3 πακέτα παιχνιδιών, με Resident Evil 2, Devil May Cry 5 και The Division 2. Η NVIDIA βέβαια ξεκίνησε το δικό της πακέτο Anthem + Battlefield V στην αρχή αυτής της εβδομάδας, έτσι και οι δύο πλευρές πλέον χρησιμοποιούν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν αγοραστές και να υποστηρίξουν τις τιμές των καρτών τους.

Όταν ανακοίνωσαν για πρώτη φορά το Vega 20 το 2018, έκαναν πολύ σαφές ότι επρόκειτο μόνο για τη σειρά Radeon Instinct. Ότι τα νέα χαρακτηριστικά του Vega 20 GPU ήταν καλύτερα προσαρμοσμένα στην αγορά αυτή και, κυρίως, ως ένα σχετικά μεγάλο τσιπ (331mm2) για αυτό το νωρίτερο στη ζωή του κόμβου κατασκευής 7nm της TSMC, οι αποδόσεις θα ήταν κακές.

Έτσι, η AMD είναι σε θέση να πουλήσει όσα είναι βέβαια ελαττωματικά / ανακτημένα Vega 20s σε μια κάρτα $ 699, παράγουν αρκετά από αυτά για να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς και εξακολουθούν να αποκομίζουν κέρδος σε όλα αυτά είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Απλώς δεν θα περίμενε κανείς ότι η AMD θα αποκτήσει σύντομα μια τιμή 7nm στις τιμές καταναλωτή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είτε η AMD έχει τραβήξει ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό κακής μετακίνησης του καταναλωτή, είτε το ανταγωνιστικό τοπίο εξελίχθηκε αρκετά αργά ώστε το Vega 20 να είναι βιώσιμο, όπου διαφορετικά δεν θα ήταν. Ή ίσως είναι μια περίπτωση και των δύο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι ακόμα μια κάρτα Radeon και όχι μια κάρτα Radeon Pro, αλλά όπως είδαμε πριν, η AMD κατάφερε να κάνει μια επιτυχημένη αγορά από την προσφορά τέτοιων καρτών μόνο με ένα βασικό επίπεδο υποστήριξης για την ανάπτυξη λογισμικού. Σε αυτή την περίπτωση, η AMD αναμένει κέρδη απόδοσης παρόμοιες με την πλευρά των παιχνιδιών, με βελτιωμένη απόδοση, καθώς το φορτίο εργασίας είναι περισσότερο συνδεδεμένο με το pixel ή το εύρος ζώνης μνήμης.

Κλείνωντας, η Radeon VII θα χτυπήσει στους δρόμους στις 7 Φεβρουαρίου για $ 699. Σε αυτό το σημείο η AMD δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικά με τους εταίρους της που κάνουν προσαρμοσμένα σχέδια, έτσι φαίνεται ότι πρόκειται για μια καθαρή εκτόξευση καρτών αναφοράς.

Anandtech

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *