Δημοσκόπηση με τα καλύτερα videogames του 2018
Με τους τρεις “μεγάλους” να αποφασίζουν να επικεντρωθούν στην τρέχουσα γενιά συστημάτων, οι δημιουργίες που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε φέτος ήταν καλύτερες ποιοτικά από εκείνες κάθε άλλης χρονιάς στο παρελθόν. Υπερπαραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων και τίτλοι που θα μνημονεύονται από τους ιστορικούς του μέλλοντος, μας χάρισαν ανεπανάληπτες συγκινήσεις, αποδεικνύοντας παράλληλα με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις δυνατότητες τόσο των υπαρχόντων συστημάτων, όσο και της βιομηχανίας γενικότερα.
Βάλαμε κάτω τα παιχνίδια που είδαμε κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών με στόχο –τι άλλο- να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα ή αν προτιμάτε εκείνα που μας άρεσαν περισσότερο. Η δουλειά μας κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν καθώς στην προσπάθειά μας να καταλήξουμε στο top5 της κάθε κατηγορίας, αναγκαστήκαμε με βαριά καρδιά να αφήσουμε πολλούς εξαίρετους τίτλους εκτός. Μοναδική εξαίρεση η κατηγορία για την καλύτερη αποκλειστικότητα του Xbox όπου και δεν ήταν δυνατή η συμπλήρωση πεντάδας…
Όπως πάντα, οι απόψεις σας καλοδεχούμενες.
*Για τις αποκλειστικότητες των συστημάτων δε λαμβάνονται υπ’ όψιν τα PC.
Το παιχνίδι της χρονιάς
Όταν το μακρινό 2005 κυκλοφορούσε το πρώτο God of War, ακόμα και ο πλέον αισιόδοξος εκ των ανθρώπων της Sony δύσκολα θα φανταζόταν πως 13 χρόνια μετά, η σειρά όχι απλά θα επανερχόταν στο προσκήνιο αλλά θα έκανε τους πάντες να μιλούν γι’ αυτή. Το God of War είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό reboot: συνδυάζοντας με έναν μοναδικό τρόπο στοιχεία από πλήθος άλλων τίτλων, καταφέρνει και προσφέρει μια άνευ προηγουμένου εμπειρία. Οι γεμάτες δράση μάχες εναλλάσσονται με τις ήπιες σεκάνς και όλες μαζί συμβάλλουν στη δημιουργία μιας επιβλητικής ατμόσφαιρας μέσα από την οποία οι δύο πρωταγωνιστές, Kratos και Atreus χτίζουν μία ξεχωριστή σχέση πατέρα-γιου. Ένα διαμάντι από τα λίγα, must play σε κάθε περίπτωση.
Παραλίγο πρώτα: Red Dead Redemption, Spider-Man, Assassin’s Creed Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate
Καλύτερη αποκλειστικότητα PS4
Σε μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η Sony άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά των αποκλειστικοτήτων της επάνω στο τραπέζι, το God of War ήταν o… άσος στην κέντα της. Ένα franchise γνώριμο στους λάτρεις του PlayStation αλλά και κουρασμένο, μετατράπηκε σε αιτία και αφορμή για να προτιμήσει κάποιος το PS4 έναντι των υπολοίπων προτάσεων της αγοράς –και όχι άδικα. Kratos και Atreus ξεκινούν μια συναρπαστική περιπέτεια σε διαφορετικό φόντο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τον πρώτο, προσφέροντας μια “χορταστική” εμπειρία που επαναπροσδιορίζει το gameplay ενός παιχνιδιού δράσης τρίτου προσώπου. Ένα παιχνίδι που δε θα μπορούσε να υπάρξει σε προηγούμενη γενιά, αποτελεί το διαμάντι στο στέμμα της Sony και του PS4.
Παραλίγο πρώτα: Spider-Man, Detroit: Become Human, Yakuza Kiwami 2, Shadow of the Colossus
Καλύτερη αποκλειστικότητα Xbox One
Ακόμα κι αν η Microsoft δε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα μια χρονιά στις κυκλοφορίες παιχνιδιών, πάντα θα υπάρχει κάποιο Forza. Έτσι και φέτος, το Forza Horizon 4 έρχεται να αποτελέσει τη μοναδική αξιόλογη αποκλειστικότητα του Xbox One, προσφέροντας παράλληλα την ομορφότερη και πιο χαλαρή εμπειρία οδήγησης που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Σε έναν κόσμο χωρίς Brexit, δεν έχετε παρά να πιάσετε το τιμόνι μιας Aston Martin ή ενός MG και να ξεχυθείτε στη βρετανική εξοχή ή τους δρόμους του Εδιμβούργου με το πόδι στο πάτωμα. Με τη χαρακτηριστική αίσθηση ελευθερίας των Forza Horizon, εκπληκτικά γραφικά, υπέροχες φωτοσκιάσεις και μια τεράστια γκάμα αυτοκινήτων να σας περιμένει, το Forza Horizon 4 σώζει μόνο του την παρτίδα για το Xbox One φέτος.
Παραλίγο πρώτα: Ashen, Grim Dawn
Καλύτερη αποκλειστικότητα Switch
Η λέξη “ultimate” έχει ιδιαίτερο βάρος και ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Super Smash Bros. Ultimate. Ένα από τα πληρέστερα crossovers όλων των εποχών και συνάμα ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει σε fighting game στο Switch, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Super Smash Bros. έρχεται να προσφέρει μια εξαιρετικά πολυεπίπεδη εμπειρία με έναν εξωφρενικό αριθμό χαρακτήρων, ειδικών κινήσεων, επιπέδων και αντικειμένων. Διαθέτει μέχρι και single playercampaign, κατορθώνοντας να καλύψει πλήρως κάθε παίκτη: από εκείνον που αναζητά ένα χαλαρό buttonmasher, μέχρι εκείνον που ψάχνει κάτι ακόμα πιο βαθύ. Σε τελική ανάλυση πού αλλού μπορούν να παίξουν ξύλο o Mario με τον Ryu;
Παραλίγο πρώτα: GRIS, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Bayonetta 2, Octopath Traveler
Καλύτερη αποκλειστικότητα PC
Τα city building/management παιχνίδια δεν αποτελούν ακριβώς καινούριο κόνσεπτ. Κι όμως, το Frostpunk βρίσκει τον τρόπο να επαναπροσδιορίζει το αντικείμενο του είδους φρεσκάροντάς το, παρουσιάζοντάς μας μια τελείως πρωτότυπη εμπειρία. Οι προκλήσεις που θέτει στον παίκτη έχουν τον τρόπο να τον κρατούν διαρκώς σε εγρήγορση, υποχρεώνοντάς τον να επιζητήσει την ανάπτυξη της κοινότητάς του σε κάθε τομέα. Με τους διαθέσιμους πόρους να είναι ελάχιστοι και το κρύο να μην αστειεύεται, το Frostpunk αποτελεί την πλέον πολυσύνθετη πρόταση του είδους του –και μάλιστα δίχως να αναλώνεται σε αχρείαστο micromanagement. Αν το σύστημά σας αντέχει, θα σας ανταμείψει και με πανέμορφα γραφικά, προσεγμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.
Παραλίγο πρώτα: Two Point Hospital, Pillars of Eternity II: Deadfire, Return of the Obra Dinn, Football Manager 2019
Καλύτερη συλλογή
Κι όμως, εν έτει 2018 το Diablo παραμένει πρώτο θέμα συζήτησης χάρη στη Diablo III: Eternal Collection για το Nintendo Switch! Παρ’ ότι δεν αποτελεί κάτι καινούριο σε σχέση με τη συλλογή –του ιδίου ονόματος- που είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο πριν σε PS4 και Xbox One περιλαμβάνοντας πέραν του αρχικού παιχνιδιού, τα Reaper of Souls και Rise of the Necromancer, το Switch δείχνει να της ταιριάζει άψογα, προσφέροντας εν τέλει στον παίκτη μια εξαιρετικά άρτια εμπειρία, τόσο στην τηλεόραση όσο και –κυρίως- on the go. Με περιεχόμενο διάρκειας δεκάδων ωρών, άπειρο looting και grinding και ακατάπαυστη δράση που δείχνει υπέροχη μέσα από την οθόνη του Switch, η συλλογή της Blizzard αποτελεί πακέτο που δε χάνεται.
Παραλίγο πρώτα: Spyro Reignited Trilogy, Mega Man X Legacy Collection 1+2, Street Fighter: 30th Anniversary Edition, SEGA Genesis Classics
Καλύτερο soundtrack
Ένα από τα στοιχεία για τα οποία ξεχωρίσαμε το God of War φέτος ήταν και το εκπληκτικό από κάθε άποψη soundtrack του. Η αλήθεια είναι πως η σειρά δεν έχει πλέον καμία σχέση με ό,τι πρέσβευε στο παρελθόν: ο Kratos μπορεί να μην έχει μαλακώσει, έχει όμως ωριμάσει και πάνω σ’ αυτό η μεν SIE Santa Monica έστησε ένα θεσπέσιο παιχνίδι και ο δε Bear McCreary δημιούργησε ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό soundtrack. Εμπνευσμένο από τη σκανδιναβική κουλτούρα, χρησιμοποιεί όργανα και φωνές για να περάσει τα μηνύματά του, καταφέρνοντας εν τέλει να αποτυπωθεί στη μνήμη. Με 21 κομμάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων προκαλούν ανατριχίλα μετά από λίγα μόλις δευτερόλεπτα, η μουσική επένδυση του God of War είναι ό,τι καλύτερο ακούσαμε φέτος.
Παραλίγο πρώτα: Red Dead Redemption 2, Far Cry 5, Celeste, We Happy Few
Μεγαλύτερη έκπληξη
Στο κείμενο με τα καλύτερα του 2017 είχαμε ξεχωρίσει ως έκπληξη της χρονιάς το PUBG. Πού να γνωρίζαμε… Το 2018 ήταν η χρονιά του Fortnite. Ο τίτλος της Epic έφερε τα πάνω-κάτω στο gaming, γνωρίζοντας την απόλυτη επιτυχία και κάνοντας τους πάντες να ασχοληθούν μαζί του. Δεν ήταν βέβαια το Save the World αλλά το Battle Royale mode του που… κυρίευσε τον κόσμο –το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ήταν πρωτόγνωρο. Μια βιομηχανία εκατομμυρίων στήθηκε σε χρόνο-μηδέν, εκτοξεύοντας το Fortnite στην κορυφή του παγκόσμιου gaming με περισσότερους από 200 εκατ. παίκτες. Το ίδιο βέβαια συνέβη και με την αξία της Epic η οποία από τα $825 εκατ. του 2012 έχει φτάσει τα $8,5 δισ. και ανεβαίνει. Το πού θα σταματήσουν, κανείς δεν το γνωρίζει.
Παραλίγο πρώτα: Frostpunk, Celeste, Subnautica, Kingdom Come: Deliverance
Μεγαλύτερη απογοήτευση
Δύσκολα θα βρεθεί άλλο ΑΑΑ franchise με τόσο προβληματικό λανσάρισμα όσο το Fallout 76. Εν ολίγοις, ό,τι μπορούσε να έχει πάει στραβά για τη Bethesda στο λανσάρισμα του νέου της online τίτλου πήγε: το gameplay“έμπαζε” από χίλιες πλευρές, ο κόσμος ήταν απογοητευτικά άδειος, τα γραφικά μέτρια, η δράση ανύπαρκτη, η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών προβληματική, οι πωλήσεις τραγικές, το κόστος των in–gameαντικειμένων δυσανάλογα υψηλό, ενώ ακόμα κι η Collector’s διέφερε σε σχέση με τις προωθητικές φωτογραφίες. Οι φήμες για επί πληρωμή boosts δε βοήθησαν καθόλου την όλη κατάσταση με τη Bethesdaνα δηλώνει πως θα συνεχίσει να το υποστηρίζει αλλά στην πραγματικότητα το Fallout 76 να είναι ήδη νεκρό.
Παραλίγο πρώτα: Sea of Thieves, State of Decay 2, The Inpatient, Vampyr
Πλατφόρμα της χρονιάς
Το 2018 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Sony θέρισε όσα είχε σπείρει στις E3 του 2016 και του 2017. Το PS4 κυριάρχησε φέτος, σημειώνοντας περισσότερες από 12 εκατ. πωλήσεις (ήταν στις 73,6 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2017 και ξεπέρασε τις 85 εκατ. τον Οκτώβριο) και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τους διώκτες του. Η τιμή του επέσε ακόμα και κάτω από το όριο των 200€ ενώ ανοδική ήταν και η πορεία του PS Plus που μέσα στο 2018 είδε τα μέλη του να αυξάνονται κατά 10% περίπου στα 34,3 εκατ. (τιμή Σεπτεμβρίου). Διαθέτοντας τις περισσότερες αποκλειστικότητες στη λίστα των καλύτερων τίτλων ανεξαρτήτως format, το PS4 δεν άφησε φέτος κανένα περιθώριο στους… απέναντι.
Στούντιο/Εταιρεία της χρονιάς
Η SIE Santa Monica έκλεψε φέτος δικαιωματικά την παράσταση, έχοντας αναλάβει να αναπροσδιορίσει το κόνσεπτ που η ίδια συνέλαβε πριν μιάμιση περίπου δεκαετία –με τότε επικεφαλής τον David Jaffe. Το God ofWar αποτέλεσε τη λύτρωσή της μετά την απογοήτευση του The Order: 1886 και παράλληλα μία από τις εκπληκτικότερες εκδοχές του Midgard σε videogame. Το μεγαλύτερο παράσημό της όμως, δεν ήταν άλλο από την ανθρώπινη διάσταση που κατάφερε να χαρίσει στον Kratos, δίχως να σβήσει άκομψα το παρελθόν του. Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η σχέση με τον γιο του είναι αριστουργηματικός, αποτελώντας το τέλειο αντίβαρο στην άκρατη βία και τις σκηνές ακατάπαυστης δράσης του τίτλου και παράλληλα τη βάση για μια δυνατή συναισθηματικά περιπέτεια.
Η στιγμή της χρονιάς
Μια στιγμή δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την ξέφρενη πορεία του Fortnite μέσα στο 2018. Τον Μάρτιο έφτασε τους 45 εκατ. παίκτες για να στείλει τις προβλέψεις των ειδικών και των αναλυτών περί κορεσμού “στον κουβά” τον Ιούνιο ξεπερνώντας τους 125 εκατ. παίκτες. Μέσα στον Αύγουστο οι ενεργοί παίκτες ήταν σύμφωνα με την Epic 78,3 εκατ. ενώ δημοσίευμα του Bloomberg τον Νοέμβριο τοποθετεί τον αριθμό των λογαριασμών πάνω από τα 200 εκατ. Την ίδια στιγμή ο Tyler “Ninja” Blevins, ο διασημότερος παίκτης του παιχνιδιού έχει πάνω από 12 εκατ. followers στο Twitch ενώ η αξία της Epic έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το Fortnite ξεπέρασε τα στεγανά της κοινότητας του gaming αποτελώντας κάτι παραπάνω από φαινόμενο –ένα ισότιμο στοιχείο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!